Karl Leister (1937) is een wereldbekend klassiek klarinettist. Hij is geboren in Wilhelmshaven, Duitsland. Al op zeer jonge leeftijd leerde hij klarinetspelen van zijn vader, ook een begaafd klarinettist, en later studeerde hij aan de Hochschule für Musik in Berlijn. Als tiener werd hij als solo-klarinettist toegelaten tot de Komische Oper Berlin onder Vaclav Neumann en Walter Felenstein.

In 1959 kwam Leister bij het Berlin Philharmoniker, geleid door Herbert von Karajan; deze vruchtbare muzikale samenwerking zou dertig jaar standhouden. In deze periode zou hij internationale bekendheid vergaren als een der grootste solisten en kamermusici. Hij was tevens een van de oprichters van de “Bläser der Berliner Philharmoniker” die samen een handvol meesterlijke opnames zouden maken – waaronder Brahms’ “Klarinetkwintet in b klein, op. . Daarnaast richtte hij het Ensemble Wien-Berlin op.

De stichting van de Herbert von Karajan Academie van het Berliner Philharmoniker stelde Karl Leister in staat muziek te onderwijzen aan een hele nieuwe generatie muzikanten. Momenteel bekleedt hij de positie van professor aan de befaamde Musikhochschule Hanns Eisler te Berlijn.

adminBio Karl Leister