Bio Camerata Janacek

Camerata Janácek

Het orkest, dat uit vooraanstaande musici van het Janácek Philharmonisch orkest bestaat, treedt op sinds 1990 (voorheen bekend als het Silesian kamerorkest). Gedurende zijn bestaan heeft het orkest vele concerten gegeven en werkte samen met de Tsjechische radio en televisie. Het orkest heeft opgetreden zowel in Tsjechie alsook op internationale podia –  in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Italië, Zwitserland en in Zuid-Korea, waar het tijdens de tournee van 1998 voor het eerst werd geïntroduceerd als  “Camerata Janácek”. De kritieken prijzen de hoge kwaliteit van het ensemble en geven het de eer zich te scharen bij de meest gerenommeerde Tsjechische kamerorkesten.

 Artistiek leider Pavel Dolezal

De violist Pavel Dolezal behoort tot de jongere generatie Tsjechische violisten. Hij werd geboren in 1965 in Ostrava. Al tijdens zijn studie (aan het Janácek Conservatorium in Ostrava en de Muziekacademie in Praag) nam hij met succes deel aan vele nationale en internationale concoursen (e.g. tweemaal winnaar van de eerste prijs van het Beethoven Viool Concours in Hradec nad Moravici). Sinds 1989 speelt hij in het Janácek Filharmonie Orkest in Ostrava, waar hij sinds kort als plv concertmeester fungeert. Daarnaast doceert Dhr. Dolezal aan het Janácek Conservatorium in Ostrava.

Pavel Dolezal houdt zich veel bezig met kamermuziek en geeft ook soloconcerten. Als concertmeester en kamermusicus nam hij deel aan talrijke tournees door Europa, Azië en de VS.

In 1998 werd de heer Dolezal benoemd tot solist en leider van Camerata Janácek.

adminBio Camerata Janacek