Bio Cristina Ortiz

De van oorsprong Braziliaanse pianiste Cristina Ortiz volgde gedurende haar studietijd lessen bij Rudolf Serkin en groeide uit tot een wereldwijd gevierde soliste en kamermusicus.
Ze werkte met dirigenten als Mariss Jansons, Neeme Järvi en Vladimir Ashkenazy en soleerde bij onder andere de Berliner Philharmoniker, het Chicago Symphony Orchestra en het Philharmonia Orchestra.
Cristina Ortiz combineert graag de rol van solist met die van dirigent. Zo gaf ze van achter de piano leiding aan onder meer het Praags Kamerorkest en het Zweeds Kamerorkest.
Braziliaanse muziek geniet een speciale plek binnen het repertoire van de pianiste. Ze legde de vijf pianoconcerten van Heitor Villa-Lobos op cd vast en verzorgde de Amerikaanse première van Choro, een werk van componist Mozart Camargo Guarnieri.
Als kamermusicus werkte Cristina Ortiz samen met Boris Belkin, Antonio Meneses en Kurt Nikkanen en trad op met bijvoorbeeld het Endellion Kwartet en het Fine Arts Kwartet. Met het laatstgenoemde ensemble legde ze recentelijk pianokwintetten van Fauré en Franck op cd vast.
Naast haar werk als uitvoerend musicus is Cristina Ortiz ook docent.

adminBio Cristina Ortiz