Bio Ella van Poucke

De Nederlandse celliste Ella van Poucke werd geboren in 1994 en is een van de belangrijkste cellisten van haar generatie.Onlangs won zij de eerste prijs tijdens het Internationale Isang Yun Cello Concours 2015.
Daarnaast won zij de Leopoldium Award 2015, de Prix Nicolas Firmenich 2013, de Elisabeth Everts Award 2014, de Prix Academie Maurice Ravel 2012, Dutch Musician of the Year 2012, was zij eerste prijswinnaar van het Prinses Christina concours en ontving zij onder andere de speciale prijs als “erkenning van haar uitmuntende uitvoering tijdens de Grand Prix Emanuel Feuermann 2014”.
Sinds haar debuut in het Concertgebouw op 10 jarige leeftijd heeft zij in alle grote zalen van Nederland opgetreden en in vele belangrijke concertzalen zowel in Europa, als in de Verenigde Staten en Azië.
Ella heeft onder andere gesoleerd met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Amsterdam Kamer Orkest, het Pools Kamer Orkest, de Kamer Philharmonie van Mainz, de Jonge Sinfonie Berlijn en het Tongyeong Festival Orkest.
Tijdens de Internationale Cello Biennale in Amsterdam in november 2012 speelde zij de première van het celloconcert van de Finse componist Uljas Pulkkis, dat voor haar werd geschreven. In september 2013 speelde zij de première in Duitsland van hetzelfde werk tijdens het Kronberg Festival, waarbij zij werd begeleid door leden van het HR-Sinfonie Orkest Frankfurt.
Ella is regelmatig te zien en te horen op de Nederlandse televisie en heeft opgetreden voor ARTE TV in Duitsland en Frankrijk.
Zij trad in Duitsland ook als gast op tijdens “Stars von Morgen”, dat werd gepresenteerd door Rolando Villazon.
Als een enthousiast kamermusicus heeft Ella opgetreden met Andras Schiff, Colin Carr, Gary Hoffman, Nobuko Imai, het Prazak Quartet, Viviane Hagner, Matthias Schorn, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Claire Desert, Philippe Graffin en vele anderen.
Daarnaast treedt zij regelmatig op met de pianist Jean-Claude vanden Eynden en met haar broer, Nicolas van Poucke.
Zij was te gast tijdens talloze festivals, zoals de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Music@Menlo, het Grachtenfestival Amsterdam, Krzyzowa Music, het Internationaal kamermuziekfestival Utrecht, het Kronberg Festival, de Amsterdamse Cello Biennale en werd zij ook gevraagd als deelnemer tijdens de Verbier Festival Academy in 2009, 2013 en in 2014.
Zij is vast lid van de Amsterdam Chamber Music Society en is artistiek leider van het Kamermuziek Festival Amsterdams, dat zij en haar broer, de pianist Nicolas van Poucke, in 2010 hebben opgericht.
In 2013-2014 werd Ella, als Nederlandse “rijzende ster”, door het Concertgebouw uitgenodigd twee Carte Blanche concerten te geven.
Ella begon haar cello studie op 6 jarige leeftijd. Toen zij 10 was werd zij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waarna zij haar studie bij Godfried Hoogeveen voortzette aan het Conservatorium van Amsterdam.
Zij volgde Masterclasses bij en werkte met Andras Schiff, Miklos Perenyi, Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Steven Isserlis, Menahem Pressler, Mauricio Fuks, Laurence Lesser, Anner Bijlsma, Christoph Eschenbach, Bernard Greenhouse, Misha Maisky, het Emerson Quartet.

 

Sinds 2011 studeert Ella voor haar Master bij Professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academie. Hiervoor ontvangt zij de Von Opel/Schaefer Beurs.

Ella bespeelt een S.P. Bernardel cello uit 1865, die haar in bruikleen is gegeven door het Nederlandse Nationale Instrumenten Fonds.

adminBio Ella van Poucke