Annalee Patipatanakoon, viool
Roman Borys, cello
Jamie Parker, piano

Na internationaal diepe indruk te hebben gemaakt op publiek en pers met hun hoogst verfijnde en dynamische uitvoeringen, heeft het Gryphon Trio zich stevig gevestigd als een van de meest vooraanstaande pianotrio’s ter wereld. Met een repertoire dat varieert van traditioneel tot hedendaags en van Europees classicisme tot moderne multimedia, leggen de Gryphons zich erop toe de kamermuziek voor de 21ste eeuw te herdefiniëren.

Met de opzet de grenzen van kamermuziek steeds verder op te rekken, heeft het Trio meer dan vijftig  nieuwe opdrachtwerken in première gebracht van zowel gevestigde als opkomende componisten van over de hele wereld, en heeft samengewerkt in speciale projecten met klarinettist James Campbell, acteur Colin Fox, choreograaf David Earle, en met een reeks bekende jazz musici in de Lula Lounge, Toronto’s toonaangevende podium voor jazz en wereldmuziek. Hun meest ambitieuze onderneming tot nu toe is een multimedia productie van componist Christos Hatzis’ epische werk Constantinopel, in een bezetting voor mezzosopraan, Midden-Oosten zanger, viool, cello, piano en elektronische audiovisuele media, die zij hebben uitgevoerd voor publiek in heel Noord Amerika en in de Royal Opera House in Londen.

Het Gryphon is al acht jaar verbonden als ensemble-in-residence aan de faculteit Muziek van de Universiteit van Toronto, en maakt daarnaast uitgebreide tournees door Noord Amerika en Europa.  In het seizoen 2010-11 werd het grote educatieve project Listen Up! gelanceerd, gecreëerd door het Trio in samenwerking met componist Andrew Staniland en muziekdocent Rob Kapilow van What Makes it Great?

Listen Up! betrekt een hele school in de totstandkoming van een nieuw werk voor koor en pianotrio. Onder begeleiding van Staniland en Kapilow, componeren studenten in de loop van het schooljaar poëzie en muziek, culminerend in een gezamenlijke uitvoering door het Gryphon Trio en het schoolkoor. Het project begint in 2010-11 bij de Naismith Memorial Elementary School in Almonte, Ontorio, en zal hiermee langs scholen door heel Noord Amerika reizen tot het Gryphon Trio zijn 20ste seizoen bereikt in 2013.

De elf geprezen opnamen van het Trio op het label Analekta vormen een encyclopedie van de werken van Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Dvorak, Lalo, Shostakovitsj en Piazzolla, en hun vernieuwende 2004 uitgave Canadian Premieres met nieuwe werken van vooraanstaande Canadese componisten, ontving de hooggeprezen Juno Award van de Canadian Academy of Recording Arts and Sciences.

Zeer betrokken als zij zijn bij de educatie van de volgende generatie van zowel toehoorders als uitvoerders, maken de Gryphons  ondanks hun drukke tourneeschema’s altijd tijd vrij om masterclasses en workshops te geven aan universiteiten en conservatoria in heel Noord Amerika. Behalve het project Listen Up! omvatten de educatieve initiatieven van het Trio een serie lecture-performances met componist Gary Kulesha die de kunst van kamermuziek door de eeuwen heen onder de loep nemen, en het Young Composers Program  aan de Claude Watson Arts High School in Toronto.

Gryphon cellist Roman Borys begint aan zijn vierde seizoen als Artistiek Directeur van de Ottawa International Chamber Music Society, waar de Gryphons een vast onderdeel van uitmaken sinds de oprichting in 1994.

Annalee Patipatanakoon en Jamie Parker zijn aan het OICMS verbonden als Artistiek Adviseurs.

 

 

adminBio Gryphon Pianotrio