Luz Leskowitz

Werd geboren in Salzburg in een muzikale familie en begon zijn eerste viool onderricht op de leeftijd van zes jaar. Met 13 jaar zette hij zijn studie voort bij Vasa Prihoda en later bij Riccardo Odnoposoff aan de muziekacademie in Wenen (tegelijkertijd  studerende aan het gymnasium in Salzburg), bij Ernst Wallfisch in Salzburg en Luzern en bij Yehudin Menuhin in Londen, waarna hij les ging geven aan de Menuhin School in Londen. Na glansrijke debuten in Londen, New York, Wenen, Berlijn, Milaan enz. voerden concertreizen hem door heel Europa, naar het verre Azië, naar Afrika,de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, het verre Oosten, Rusland en Japan.

Een tournee door de Verenigde Staten, als solist met de Salzburger Camerata Academia onder leiding van Antonio Janigro was bijzonder succesvol. Het intensieve contact met Wallfish en Menuhin wekte al snel zijn bijzondere liefde voor de kamermuziek. Sterk beïnvloedt door het Menuhin–Festival in Gstaad, richtte Luz Leskowitz in 1970 zijn eerste eigen muziekfestival op, de “Harzburger Musiktage”. Hierop volgden zeven internationale festivals in Duitsland en Oostenrijk die hij al sinds hun oprichting leidt.

In 1979 vormde Luz Leskowitz zijn eigen Ensemble, de “Salzburger Solisten” waarmee hij wereldwijd optreedt. Uit dit Ensemble groeide later de “Salzburger Mozartspelers” en, in het bijzonder, het “Salzburger  Solistentrio”.

Er volgden radio- en televisieoptredens in verschillende landen, en werden er LP- en Cd-opnames gerealiseerd; als solist en kamermusicus voor “Cetra”, “Syrinx”, “Mirabell”, “Arte Nova”, “Demusica/Sony”, “Emi-Classics” en “BIS”.

Verder werd Luz Leskowitz uitgenodigd om als jurylid deel te nemen aan het eerste Brahms-Concours in Hamburg, gaf master-classes in Japan, Korea en Rusland en werkte mee aan de film “Die Klavierspielerin” van Elfriede Jelinek.

Luz Leskowitz nam in 1991 de leiding op zich van de Salzburger Kasteelkoncerten, ’s werelds grootste reeks concerten met meer dan 330 concerten per jaar

Luz Leskowitz bespeelt de “Ex-Prihoda Stradivarius” uit 1707.

adminBio Luz Leskowitz