Bio Sharon Bezaly

Sharon Bezaly is een Zweedse fluitiste van Israëlische afkomst.

Bezaly bleek al snel een natuurtalent op de dwarsfluit. Ze begon met spelen op haar elfde en toen ze veertien jaar oud was volgde al haar debuut op het concertpodium, samen met het Israëlisch Filharmonisch Orkest onder leiding van Zubin Mehta.

Na haar studie in Israël vertrok ze naar Parijs (op advies van de beroemdste fluitist ooit, Jean-Pierre Rampal) voor een studie aan het Conservatorium van Parijs. Aldaar viel ze al in de prijzen: een eerste prijs in de categorie fluit en kamermuziek. Daarna werd ze solofluitist van het Camerata Academica Salzburg. In 1997 begint ze aan een solocarrière, die haar de hele wereld zou overbrengen en in contact brengt met vele beroemde musici, ensembles en orkesten. Ze sleept vele internationale prijzen in de wacht.

Inmiddels is ze zo beroemd dat ze elk jaar wel een opdracht kan uitvaardigen voor het componeren van muziek voor de dwarsfluit. Sofia Goebaidoelina, Kalevi Aho, Sally Beamish, Haukur Tómasson, Uljas Pulkkis, Christian Lindberg en Zhou Long hebben al muziek voor haar geschreven. Het fluitconcert van Goebaidoelina beleefde in 2008 haar première in het Amsterdamse Concertgebouw. Van de meeste opdrachten zijn inmiddels ook opnamen beschikbaar. Daarnaast speelt Bezaly ook nog het repertoire uit vorige eeuwen.

Haar muzikaliteit op de fluit wordt vergeleken met dat van Vladimir Horowitz op de piano of David Oistrach op de viool. Ze heeft een platencontract bij Bis Records. Vele van haar compact discs leverden prijzen op.

adminBio Sharon Bezaly