Bio Veit Hertenstein

Altviolist Veit Hertenstein is een van de meest interessante altviolisten in jaren. Hij won de eerste prijs bij de “Young Concert Artists International Auditions” in 2011 en heeft nu al de erkenning van bekende musici verworven voor zijn opwindende podiumaanwezigheid en virtuoze kunstenaarschap.
Hij werd geboren in 1985 in Augsburg (D) en begon op 5-jarige leeftijd met zowel viool als piano. Toen hij 19 was ging hij in de leer bij Nicolas Corti, altviolist van het Amati Quartet aan de Zurich Hochschule der Künste. In 2009 studeerde hij af aan de Haut Ecole de Musique in Genéve waar hij met altviolist Nobuko Imai en Miguel de Silva, altviolist van het Ysaye Quartet, studeerde.
In 2008 nam Hertenstein deel aan de “International Music Academy” van Seiji Ozawa in Rolle en in 2009 en 2010 aan het “Marlboro Festival”, de “Menuhin Festival” in Gstaad en het “Verbier Festival” waar hij de speciale “Henri Louis de la Grange” altvioolprijs in ontvangst mocht nemen. In het komende seizoen debuteert hij in New York in de Merkin Hall en wordt zijn debuut in Washington D.C. in de Kennedy Center’s Terrace Theater georganiseerd door de Young Concert Artists.
Veit Hertenstein won niet alleen een opdracht van Pro Helvetia voor een altvioolconcerto geschreven door de Zwitserse componist Nicholas Bolens, maar ook diverse belangrijke concoursen. In 2007 was hij de eerste altviolist die bij de “Orpheus Competition” in Zürich de eerste prijs won, wat hem een debuutalbum bij Euro-Classics opleverde.
In 2009 was hij de eerste altviolist ooit die de “New Talent Competition” van de European Broadcasting Union, gesticht door Sir Jehudi Menuhin, won. Dit leidde tot radio-uitzendingen in heel Europa. Datzelfde jaar was hij prijswinnaar van de eerste “Tokyo International Viola Competition”, wat zowel tot optredens op La Folle Journée festivals in Nantes, Frankrijk en in Tokyo leidde alsook op het “Viola Space Festival” in Tokyo waar hij tevens masterclasses aanbood.
Hertenstein bespeelt een 1701 David Tecchler altviool.

adminBio Veit Hertenstein