Waarom is motorolie zo belangrijk voor je auto

Motorolie is het levensbloed van je auto. Het zorgt voor smering van de bewegende onderdelen, helpt bij de koeling van de motor en beschermt tegen corrosie. Zonder olie zou je motor oververhit raken, vastlopen en uiteindelijk kapotgaan. Het is dus cruciaal om de juiste olie te gebruiken en deze op tijd te vervangen.

Een van de sleutels tot een lang motorleven is het minimaliseren van slijtage. Kwalitatieve motorolie, zoals Castrol 0w20, biedt uitstekende prestaties bij lage temperaturen, wat zorgt voor een snelle doorstroming bij het starten en een sterke beschermingslaag. Dit betekent dat je motor onder alle omstandigheden soepel loopt en minder snel slijt.

Hoe kies je de juiste motorolie

De viscositeit van de olie, aangeduid met getallen zoals 5w40, geeft de vloeibaarheid aan bij verschillende temperaturen. De ‘W’ staat voor winter en het getal ervoor geeft aan hoe goed de olie presteert bij koude temperaturen. Het tweede getal geeft aan hoe dik de olie is bij hoge temperaturen. Zo heeft Castrol Edge 5w40 een goede vloeibaarheid bij zowel lage als hoge temperaturen, wat het een uitstekende keuze maakt voor uiteenlopende rijomstandigheden.

De keuze tussen synthetische olie en minerale olie hangt af van je auto en je rijstijl. Synthetische oliën, zoals Castrol 0w20, zijn ontworpen om beter te presteren en langer mee te gaan dan minerale oliën. Ze bieden betere bescherming bij extreme temperaturen en helpen je motor schoon te houden.

Wanneer moet je je motorolie vervangen

Veel mensen vragen zich af of ze hun olie moeten vervangen op basis van de kilometerstand of de tijd. Hoewel de kilometerstand een goede indicatie kan zijn, is het ook belangrijk om de tijd niet te vergeten. Olie veroudert namelijk ook. Rij je weinig? Dan is het alsnog aan te raden om minimaal eens per jaar je olie te verversen.

Je rijgedrag speelt ook een rol. Rijd je vaak korte afstanden of in zware omstandigheden, zoals veel stop-and-go verkeer of extreme weersomstandigheden? Dan kan het nodig zijn om je olie vaker te vervangen. Houd altijd de aanbevelingen van de fabrikant in gedachten en check regelmatig het oliepeil en de kwaliteit van je olie.

Doe-het-zelf: motorolie verversen stap voor stap

Als je van plan bent om zelf je motorolie te verversen, is veiligheid het allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat je auto op een vlakke ondergrond staat en gebruik steunbokken of een krik. Draag ook altijd handschoenen en beschermende kleding.

Voor het verversen van je olie heb je verschillende gereedschappen nodig, waaronder een oliefiltersleutel, trechter, nieuwe olie zoals Castrol Edge 5w40, een nieuwe oliefilter en natuurlijk een opvangbak voor de oude olie. Het proces bestaat uit het aftappen van de oude olie, het vervangen van het oliefilter en het toevoegen van nieuwe olie.

Motoronderhoud: meer dan alleen olie verversen

Motoronderhoud gaat verder dan alleen het verversen van je olie. Het is belangrijk om ook andere vloeistoffen en filters regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Denk hierbij aan koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof.

Daarnaast zijn regelmatige inspecties cruciaal voor een gezonde motor. Luister naar je auto: maakt hij een vreemd geluid of merk je veranderingen in prestaties? Laat hem dan nakijken door een professional. Door goed voor je auto te zorgen, zal hij beter presteren en langer meegaan.

Veel voorkomende mythes over motorolie en onderhoud ontkracht

Er zijn veel mythes over motorolie en auto-onderhoud die de ronde doen. Zo denken sommige mensen dat duurdere olie altijd beter is of dat je nooit van synthetische olie terug naar minerale olie kunt gaan. Deze mythes zijn echter niet op feiten gebaseerd.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en keuzes te maken op basis van wat het beste is voor jouw auto en jouw situatie. Raadpleeg altijd het handboek van je auto of vraag advies aan een betrouwbare monteur als je twijfelt over welke producten het beste zijn voor jouw voertuig.

Categorieën: